Besseggen er en fjellrygg som ligger i Vågå kommune i Oppland fylkeskommune. Fjellryggen ligger øst i Jotunheimen, mellom vannene Gjende og Bessvatn. Turen over Besseggen er en av de mest populære fjellturene i Norge, og over 50 000 mennesker går fjellturen hvert eneste år. Den vanligste ruten begynner ved Gjendesheim, med båt over til Memurubu, for å så gå tilbake. Det høyeste punktet går opp til Veslfjellet, som strekker seg 1743 meter over havet. Besseggen har et kort parti som er bratt og luftig, videre over det flatere partiet Bandet, og ender til slutt på Memurubu hvor mange velger å overnatte.

Unik utsikt

Fra Besseggen er det en unik utsikt utover Gjende og Bessvatnet. Noe av det spesielle ved utsikten er at Gjende ligger nesten 400 meter lavere enn Bessvatnet, og mens Bessvatnet har en klar blåfarge, har Gjende en tydelig grønnfarge. Grønnfargen er et resultat av brevann som skyller leire ned i vannet. Det finnes også en alternativ måte å gå over Besseggen på. Da går man enten fra Gjendesheim eller Bessheim og opp til Bessvatnet. Derifra går man rundt Bessvatnet til man kommer inn på stien fra Memurubu. Etter det følger man stien over selve Besseggen. Det store antallet besøkende har ført til stor slitasje på stiene opp til Besseggen både fra Gjendesheim og Memurubu. Statens naturoppsyn ga i 2005 1 175 000 kr til restaurering av stiene. Prosjektet, som begynte samme år, legger ned steinplater på stiene for å begrense ytterligere skade og forebygge videre erosjon av stiene. Steinplatene ble fløyet med helikopter fra Vågå, grunnet at det er ulovlig med masseuttak av stein fra Jotunheimen nasjonalpark.

Bukkerittet

Besseggen er kjent fra «Bukkerittet» i Henrik Ibsens skuespill om Peer Gynt. Peer forsøker å overbevise sin mor, Åse, om at han har ridd over Gjendineggen, best kjent som Besseggen, på en reinsbukk. Besseggen er også kjent fra diktet «Besseggen» av Ragnvald Skrede. I 1961, 1962 og 1963 ble Besseggløpet arrangert om sommeren av Norges Orienteringsforbund i samarbeid med Den Norske Turistforening. Rekorden fra 1963 ble satt av Reidar Andreassen som var nesten fire og et halvt minutt før andremann i mål. Det står fortsatt som et imponerende resultat.

Jotunheimen er en fjellkjede i det sentrale Sør-Norge mellom Ottadalen i nord, Gudbrandsdalen i øst, Valdres i sør og Sogn i vest. Fjelltoppene er de høyeste i Nord-Europa og tilhører Den skandinaviske fjellkjeden. Galdhøpiggen er den høyeste fjelltoppen.  Jotunheimen er en del av den kaledonske fjellkjede og er bygd opp av et stort flak av magmatiske bergarter, som fra nordvest ble skjøvet over underliggende sedimentbergarter. Landskapet i Jotunheimen er formet av breer og elver. Breene har gravd botner i fjellsidene, og mange steder har de gravd seg innover fra flere sider slik at fjellene har fått spisse, alpine former. Der hvor breene har gravd fra motsatte dalsider mot samme rygg, kan det være igjen bare et smalt egg mellom dalene. Dette har over mange tusen år gitt Jotunheimen den karakteristiske formen som Jotunheimen er berømt for.

Privacy Policy