Knut Hamsun, (1859-1952) er en av Norges fremste romanforfattere, og en viktig person både i 1890-tallets nyromantikk og i mellomkrigstidens mer realistiske romanlitteratur. Romanen Sult fra 1890) kan dessuten sees som et pionerarbeid innen europeisk modernisme. På bakgrunn av Markens grøde fra 1917 ble Hamsun i 1920 tildelt Nobelprisen i litteratur. Blant hans fremste romaner er det verdt å nevne Mysterier fra 1892, Pan fra 1894, Benoni fra 1908, Rosa fra 1908, Landstrykere fra 1927, August fra 1930 og Ringen sluttet fra 1936.

Kontroversiell forfatter

Hamsun er også en kontroversiell norsk forfatter. Han var tyskvennlig gjennom hele 1930-tallet og støttet den tyske okkupasjonen av Norge. Hamsuns støtte til Quisling og Hitler var offentlig og entydig allerede sommeren 1934, året før hans beryktede angrep på den tyske nobelpriskandidaten og konsentrasjonsleirfangen Carl von Ossietzky. Hamsun støttet nazistene aktivt under okkupasjonen og skrev blant annet en berømt nekrolog over Hitler i Aftenposten 7. mai 1945. Hamsun slapp tiltale om forræderi siden psykiatere ved Gaustad sykehus etter undersøkelser vinteren 1946 konkluderte med at han hadde «varig svekkede sjelsevner». Han ble i Høyesterett sommeren 1948 dømt til å betale 325 000 kroner i erstatning til staten. Hans politiske engasjement ødela likevel ikke hans romaners popularitet og viktighet, og av norske litterære klassikere har han forblitt en av de mest leste.

Flyttet til Nordland

Hamsun het opprinnelig Knut Pedersen og var trolig født på Skultbakken i Vågå kommune i 1859. Da han var tre år gammel, flyttet familien til gården Hamsund på Hamarøy i Nordland. Etter konfirmasjonen ble han først handelsbetjent, siden førte han noen år en omflakkende tilværelse som kaiarbeider, skreppekar, skomakerlærling, lensmannsbetjent og skoleholder. I 1877 fikk han under sitt opprinnelige navn utgitt en liten fortelling, Den Gaadefulde. En Kjærlighedshistorie fra Nordland. Hamsun var gift to ganger med Bergljot Bassøe fra år 1898 til 1908, og med Anne Marie Andersen fra 1909. Hun tok navnet Hamsun og er mest kjent som Marie Hamsun. Marie Hamsun har skrevet flere erindringsbøker om deres liv sammen. Også sønnen Tore Hamsun har skrevet flere bøker, blant annet Knut Hamsun – min far som ble utgitt i 1952.

På teaterscenen

Flere av Hamsuns romaner har vært dramatisert for teaterscenen, og han er blant Norges mest filmatiserte forfattere. De første norske filmatiseringene er av Markens Grøde og Pan. Mest minneverdige er Sult i regi av Henning Carlsen og med Per Oscarsson i hovedrollen. Per Bronkens TV-serie Benoni og Rosa med Knut Husebø som Benoni, Ingolf Rogde som Mack og Unni Evjen som Rosa er også en av de bedre norske filmatiserte klassikerne. Filmen Victoria som er basert på Hamsuns kjærlighetsfortelling fra 1898, kom på norske kinolerreter i 2013 med Iben Akerlie som Victoria. Jacob Oftebro og Bill Skarsgård spiller rivalene Johannes og Otto. Filmen var regissert av Torun Lian. Hamsunsenteret på Hamarøy ble åpnet til Knut Hamsuns 150-årsdag som var den 4. august 2009. På Skultbakken i Vågå ble det 2. august avduket den første statuen i Norge av hjembyens store forfatter i helfigur, laget av Skule Waksvik.

Privacy Policy