Ridderspranget er en trang kløft i Sjodalen som ligger i Vågå kommune. Elven Sjoa fosser ned i Ridderspranget. Ifølge Ivar Kleiven forteller sagnet om ridderen Sigvat på Kvie i Valdres hadde røvet en vakker pike med navn Skårvangssolen, fra en annen ridder kalt Ivar Gjesling på Sandbu i Vågå. Sigvat satt piken foran på hesten sin og red av gårde. Ivar satte etter dem og jaget dem frem til Ridderspranget, men hesten til Sigvat klarte å hoppe over Ridderspranget. Sammen red de av gårde, mens Ivar sto igjen uten piken sin og måtte reise alene tilbake.

Majestetisk syn

Fossen i Ridderspranget og elven presses ned mellom steile bergvegger. Det hele er majestetisk å se på. Juvet fikk navnet sitt etter ridderen Sigvat som sagnet forteller om. Han levde i Vang i Valdres på 1300-tallet. En halv kilometer unna går dagens moderne riksvei, men gjennom Ridderspranget fosser fortsatt Sjoa med brevann ifra Jotunheimen og Gjende som den har gjort i over 700 år. Vannet er krystallblått og naturen rundt er spektakulær. Der kan man ta med seg små og store på tur, bare sørg for at du har med deg et kamera. Selv om kløften er kun 2,5 meter på det smaleste, gir fjellet dårlig feste så det lønner seg ikke å etterligne ridderen.

Ridderspranget som turmål har bare fått gode anmeldelser fra mennesker som har tatt turen dit. I nærheten finnes det flere restauranter blant annet Kuba Kafe og Isbar, Pillarguri Kafe, Nordre Ekre Resturante og Bokhandleren Kafe. Det finnes også flere attraksjoner i nærheten som Besseggen, Sjoa Rafting og Jotunheimen nasjonalpark.

Erfarne guider

Siden år 1984 har Sjoa Raftingsenters erfarne raftingguider brakt folk fra hele verden trygt ned strykene i Sjoa. I nesten 25 år har vi vært en ledende drivkraft for utvikling av raftingsporten i Norge, noe som gjør dem til en av de mest erfarne raftingsentrene i hele landet. Varphaugen gård, der Sjoa Raftingsenter holder til, har vært et raftingsenter i over 20 år. Sjoa Raftingsenters mest populære aktiviteter er rafting i Sjoa, elvebrett og juving eller juvvandring. De tilbyr også mange andre aktiviteter for hele familien, og det finnes ulike pakketilbud for større grupper. Sjoa Raftingsenter ligger omtrent fire timer ifra Oslo og tre og en halv time i fra Trondheim med bil. Sjoa Raftingsenter ligger kun 7 km fra Otta sentrum med svært gode kollektive forbindelser for både tog og buss. Man kan avtale med sentret om henting fra stasjonen hvis man ikke har med bil.

Pillarguri Cafe har siden 2010 ligget midt i Otta sentrum og blitt drevet av to jenter, og på dagen er det åpen kafe med lunsjservering av spennende og kulinariske retter. På a Là Carte menyen finner du smakfulle retter og noen av Pillarguri’s egne spesialiteter. Alt er laget fra grunnen av og for grupper tilbyr eierne egne menyer. I helgene er det åpen bar og annenhver fredag både om høsten, vinteren og våren arrangeres det live-musikk og fredagsquiz.

I Vågå kommune går natur, – og kulturopplevelser hånd i hånd.

Privacy Policy