1. juli i 1906 la Ole Øvstedal ut på sin første tur, og siden den gangen har det alltid stått en Øvstedal bak roret på Gjendebåten. I dag er det både 4. – og 5. generasjon som ønsker reisende velkommen. Sommeren i fjellet er både kort og magisk, og for å utnytte tiden godt anbefales det at du forhåndsbestiller billetter. På solrike dager kan køene bli lange. Det kjører to båter. Kåre Johan tar 98 passasjerer og Gjendine tar 80 passasjerer. Båtene kjører mellom Gjendesheim og Memurubu, Gjendesheim og Gjendebu samt Memurubu og Gjendebu. Prisene varierer etter hvilken tur du skal på, og man må betale ekstra for å medbringe sykkel og kajakk.

Gode tips

Skal du være i fjellet i flere dager og du har mye bagasje, kan et godt tips være å ta med seg en dagstursekk. Båtførerne kan frakte bagasjen, som du ikke trenger å ha med på fjellturen, dit du skal. Alt du trenger å gjøre er å kjøpe en bagasjelapp enten på båten eller på hyttene. Knytt bagasjelappen på bagasjen, og sett den under riktig skilt på bryggen. Bagasjen din finner du på bryggen under skiltet «Ankomne ryggsekker». Det er dumt å bære tyngre enn hva du trenger. Det koster 50 til 60 kroner for et kolli.

Det finnes to parkeringsplasser i området rundt Gjendesheim. Den ene parkeringsplassen ligger nede ved bryggen og er en korttidsparkeringsplass, mens den andre ligger ca. 2 kilometer fra bryggen og er en langtidsparkeringsplass. Derifra blir det kjørt gratis minibuss til og fra bryggen hvor båtene går.

Besseggen

Besseggen er en av Norges mest kjente fjelltur med over 50.000 besøkende hvert eneste år. De fleste besøkende velger å ta båten fra Gjendesheim til Memurubu, for så å gå tilbake. De med mest erfaring går fra Gjendesheim til Memurubu og tar båten tilbake eller overnatter på Memurubu. Velger du å gå denne veien får du den beste utsikten. Turen tar normalt 5 til 7 timer. Ønsker du å gå Besseggen eller på andre fjelltopper i Jotunheimen kan det være lurt å ta med seg en lokalkjent og kunnskapsrik guide. Gjendeguidens turer passer for alle, også grupper. Har du ønsker om en totalpakke, samarbeider Gjendeguidene med andre lokalbedrifter og det tilbys pakker bestående av fjelltur, servering, overnatting og båttur på Gjende. Dette er en god løsning for familier på ferie eller venner på tur.

Fra Memurubu stiger det ganske bratt oppover de første timene før det etter hvert flater ut. Mange velger å ta en pause etter den første oppstigningen for å nyte utsikten over det mørke blåe Bessvatn og Gjende. Etter det går man ut på eggen og der er det 400 meter rett ned til Gjende. Deler av eggen er ganske smal og godt samarbeid er derfor nødvendig. De som velger å gå Besseggen den andre veien, fra Gjendesheim til Memurubu, får den fineste utsikten. Det som gjør denne turen vanskeligere er at du må gå ned det bratteste partiet. Dette kan være utfordrende, men turen er verdt det. Turer med Gjendebåten kan ikke akkurat sammenlignes med Danskebåten på serveringen, men naturopplevelsene er av en annen klasse!

Privacy Policy