Det mangler ikke turmuligheter i Vågå, og enten du liker å vandre i fjellet, besøke kulturminner eller se på dyreriket i skogen kan Vågå by på det meste. Vågå kirke har historie tilbake til en stavkirke fra 1150, –1200-tallet, men ble ombygget som en korskirke på begynnelsen av 1600-tallet. Deler av interiøret er fra middelalderen. Kirken blir kalt for en «moderne» stavkirke og er helt klart verdt å besøke. Den moderne stavkirken med røtter fra middelalderen og tidlig nytid, er et perfekt sted å ta en pust i bakken med en kopp kaffe etter en lang skogstur for eksempel.

Jutulporten

Jutulporten, kjent ifra folkeeventyrene til Asbjørnsen og Moe, er en bergvegg som ligger ovenfor Vågåmo sentrum. Like ved veien er det en bergflate med lys stein som er ca. 25 meter høy. Den lyse overflaten ser ut som en buet port i bergveggen. Ifølge tradisjonene og eventyrene er jutulene et troll som levde og bodde inne i berget. Jutulporten er inngangen til jutulenes hall. Det mest kjente sagnet som er knyttet til jutulporten er om Jutulen og Johannes Blessom som er skrevet ned i Asbjørnsens norske huldre-eventyr og folkesagn samt norske eventyr.

Topptur til Blåhø er en spennende turmulighet som egner seg best for voksne. Den estimeterte tiden er på åtte timer, og det er 23 kilometer hver vei. Man kan begynne fjellturen fra Gjevilvasshytta. Turen til Blåhø er fin å gå både på ski og til fots. Fjellturen anses som spesielt opplevelsesrik om sommeren på grunn av den varierte floraen ved foten av fjellet. I pent vær er det en praktfull utsikt fra toppen utover en majestetisk fjellverden. Med sine 1671 meter over havet er Blåhøa det høyeste fjellet i den indre kjernen av Trollheimen. Hvis du kommer langveis fra er Gjevilvasshytta en fin overnattingsplass.

De høyeste fjellene

Skal du på tur til Vågå må du benytte muligheten til å besøke Jotunheimen. Jotunheimen er et fjellområde i det sentrale Sør-Norge mellom Ottadalen i nord, Gudbrandsdalen i øst, Valdres i sør og Sogn i vest. Området har et areal på rundt 3500 kvadratkilometer. Her ligger de høyeste fjellene i Nord-Europa som er Galdhøpiggen på 2 469 meter over havet og Glittertinden på 2 460 meter over havet. Jotunheimen nasjonalpark ble opprettet i år 1980 og består av hele 1 151 kvadratkilometer med vernet areal. Jotunheimen er et populært turområde, og har et godt utbygd hyttenett og mange merkede stier. Den mest populære ruten i Jotunheimen er turen over Besseggen som går mellom Gjende og Bessvatnet.

Det er ikke uten grunn at Besseggen er en av Norges mest populære fjellturer, og mange mener at det er en obligatorisk tur for alle nordmenn. Over 60.000 mennesker besøker Besseggen hvert eneste år. Turen over Besseggen kan starte fra Gjendeosen, (vestover) eller ved å ta Gjendebåten inn til Memurubu og gå tilbake til Gjendeosen, (østover). De fleste bruker mellom syv og ni timer på turen, inkludert pauser. Enkelte steder kan det være et krevende terreng, men de fleste klarer turen helt fint.

Privacy Policy